Τα ερωτήματα της Καϊλή στον Γιούνκερ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τα ερωτήματα της Καϊλή στον Γιούνκερ

22:59 | 8/7/14
Στην σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή την παρουσία του Ζακ Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Δημοκρατικής Παράταξης-Ελιά, έθεσε ορισμένα ερωτήματα προτού όπως ανέφερε δοθεί πράσινο φως στην στήριξη του.

«Εφόσον ο κ. Γιούνκερ μας υπενθύμισε ότι έχει εκλεγεί υποστηρίζοντας ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα, κι επειδή και εμείς στις χώρες μας κατεβήκαμε με μια διαφορετική πλατφόρμα, ίσως γραπτώς θα έπρεπε να λάβουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία με ας πούμε 10 συγκεκριμένα σημεία.

Καταρχήν υπήρξαμε αρκετοί βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που διαφωνήσαμε με την προσφυγή στο ΔΝΤ όπως και εκείνος, αλλά μάλλον ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένη η ΕΕ για μια διαφορετική λύση. Η αυτοκριτική περί λάθους συνταγής λιτότητας και δραματικών κοινωνικών συνεπειών που δεν απέτρεψε η Ευρώπη, καλό θα ήταν να συνοδεύεται και από μια πρόταση έστω για προσπάθεια εύρεσης ενός διαφορετικού δρόμου και για την Ελλάδα αλλά και τις χώρες της Μεσογείου που υποφέρουν ακόμα.

Στην αναφορά που έκανε για επιμονή στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, αναρωτιέμαι τι σημαίνει εφαρμογή με ευαισθησία αλλά όχι αλλαγές.
Όταν γίνεται λόγος για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, σημαίνει αυτό πως θα συνεχίσει την προσπάθεια της Ελληνικής προεδρίας για μια τραπεζική ένωση με μείωση των αποκλίσεων των επιτοκίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταξύ των χωρών μελών; Και εφόσον δεν έχουν απορροφηθεί τα χρήματα για την απασχόληση των νέων και την καταπολέμηση της ανεργίας, θα γίνει προσπάθεια διευκόλυνσης της απορρόφησης τους, αφού οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες όπως όλοι γνωρίζουμε και να μην παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.

Η ανάγκη να μην θεωρηθεί δεδομένη η στήριξη μας ούτε μια λευκή επιταγή, ίσως τον διευκολύνει και στις εσωκομματικές αντιδράσεις που υποψιαζόμαστε όλοι μας, πως αντιμετωπίζει. Πάντως, μιλώντας πρόσφατα με τον πρώην Υπ. Οικονομικών της Ελλάδας, τον κύριο Στουρνάρα, με διαβεβαίωσε για τις προσπάθειες που κατέβαλε ο κ. Γιούνκερ κατά την δύσκολη περίοδο της κρίσης, αλλά και την προσωπικότητα του, καθώς πρέπει να υπερισχύσει στην τελική μας απόφαση, το ότι είναι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος και φιλοευρωπαϊκός πολιτικός». 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών