Τέλος το δημοψήφισμα για τη “μικρή” ΔΕΗ (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τέλος το δημοψήφισμα για τη “μικρή” ΔΕΗ (video)

16:10 | 11/7/14
Ομόφωνα απορρίφθηκε το «παραδεκτόν» των προτάσεων για δημοψήφισμα με αφορμή το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ», με τις ψήφους πάντως μόνο βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού ακόμα και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και της ΧΑ που έδωσαν το «παρών» στη σχετική συζήτηση, αποχώρησαν από την αίθουσα πριν από την ψηφοφορία. Από την όλη συζήτηση απείχαν εξ αρχής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΚΚΕ.

Στις ομιλίες τους οι βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης εστίασαν σε συγκεκριμένα επιχειρήματα, ενώ στηλίτευσαν και την απουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας πολλοί εξ αυτών τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η όλη πρότασή του για δημοψήφισμα δεν ήταν παρά μία πρόβα για συγκέντρωση 120 βουλευτών, προκειμένου να μπλοκάρει στο μέλλον την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης μίλησε για «πρόβα τζενεράλε» του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε «να μη φανεί παράδοξο μετά από μερικούς μήνες», υπονοώντας προσπάθεια συλλογής 120 υπογραφών για την μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Απέτυχε», είπε, «γιατί τα άλλα κόμματα είχαν την πρόνοια να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση αν και όμοια», φράση που προκάλεσε πάντως μεγάλη αίσθηση... Εκτίμησε έτσι ότι «έδειξαν κίτρινη κάρτα στον κ.Τσίπρα», διαμηνύοντάς του ότι δεν πρέπει να τους θεωρεί δεδομένους στο θέμα της εκλογής ΠτΔ», είπε. «Ήθελε να δείξει και το διαρκές ενδιαφέρον του στους εργαζομένους στη ΔΕΗ που τους είχε υποσχεθεί η μάχη αυτή να κερδηθεί με κάθε τρόπο», είπε, σημειώνοντας ότι και εκεί απέτυχε αφού η λύση δόθηκε με συνταγματικό τρόπο.



Για προσπάθεια επίδειξης δύναμης έκανε λόγο ο Ανδρέας Ψυχάρης ενώ για κίνηση πολιτικού τακτικισμού μίλησε ο Θανάσης Μπούρας. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι το μόνο κοινό των επτά προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν η προσπάθεια συντήρησης ενός κλίματος διαρκούς πόλωσης στην πολιτική ζωή του τόπου και ο ανταγωνισμός για λόγους εντυπώσεων.

Σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπιση κατ’ εξαίρεση περισσότερων προτάσεων από μία ως ενιαίας, θα πρέπει αυτές να είναι ταυτόσημες κατά αιτιολογία και αίτημα, υποστήριξε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρόταση του ΚΚΕ ήταν διαφορετική με την ίδια την πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα να έχει χαρακτηρίσει νόθο το ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ως επιχείρημα, ανέφερε και την δήλωση Λυκούδη ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ δεν μπορούσε να συναθροιστεί με τις υπόλοιπες. Αναφερόμενος στη δήλωση Κουβέλη για το ότι δεν δέχεται η πρότασή του να συναθροιστεί με τις υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ, ο κ. Μπούρας παρακάλεσε και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να προβούν σε σχετική δήλωση. Στα επιχειρήματά του υπέρ της απόρριψης του αιτήματος για συζήτηση επί της πρότασης για δημοψήφισμα, ο κ. Μπούρας ανέφερε ακόμα την ανάγκη οι υπογραφές να βρίσκονται κάτω από ενιαίο κείμενο, ενώ με αφορμή τα όσα είχε πει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος θέλησε να αποδείξει ότι το νομοσχέδιο είχε πολιτικό και δημοσιονομικό χαρακτήρα, και σε καμία περίπτωση δεν ρυθμίζει μείζον κοινωνικό θέμα. Συνοψίζοντας στην πρόταση της ΝΔ, υποστήριξε ότι «οι προτάσεις δεν ομαδοποιούνται, δεν είναι όμοιες, δεν μπορούν να υπάρξουν σε ενιαίο κείμενο», καλώντας ως εκ τούτου το αίτημα πρέπει να απορριφθεί.

Στην τοποθέτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε τόσο στην δήλωση της ΔΗΜΑΡ ότι δεν δέχεται να συναθροιστούν οι ψήφοι της με αυτές της ΧΑ όσο και στην αναφορά Δραγασάκη που ξεχώρισε τα έξι αιτήματα από αυτό του ΚΚΕ, όπως είπε. «Ή μαζεύονται 120 ή δεν μαζεύονται», είπε, αφού ισχύουν δύο δεδομένα κατά τον ίδιο, ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι επί της ουσίας διαφορετική και υπάρχει μία πολιτική βούληση να μην συναθροιστούν ψήφοι με τη ΧΑ, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, στάση που ο ίδιος ερμήνευσε ότι καταδεικνύει αντίθετα την συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με την ΧΑ.

Την πλήρη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ανέπτυξε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, μιλώντας για δημοσιονομικά ζητήματα που δεν τίθενται υπό το καθεστώς δημοψηφίσματος και τονίζοντας ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει κοινωνικό ζήτημα. Αυτό θα συνέβαινε αν υιοθετείτο η άποψη του ΚΚΕ, είπε, ρωτώντας αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται συνολικά την πρόταση για απόρριψη της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. «Αν όχι, το ζήτημα παύει να είναι κοινωνικό και είναι δημοσιονομικό», είπε, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί γιατί προτιμά αντί της λύσης που επελέγη, την πώληση μεμονωμένων μονάδων της ΔΕΗ…

«Η ΔΗΜΑΡ έκανε πολιτική δήλωση. Χωρίς νομική αξία, όμως σαφή πολιτική δήλωση», είπε για την επιθυμία του κόμματος να μην προσμετρηθούν οι υπογραφές του με εκείνες της ΧΑ. «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβαίνει σε αντίστοιχη πολιτική δήλωση; Δεν θέλει τον μουτζούρη και τον αποφεύγει μη ερχόμενος σήμερα στη Βουλή». Ο ίδιος μίλησε για την ύπαρξη 120 διάσπαρτων υπογραφών, αναφερόμενος στη διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ και την ξεχωριστή αναφορά του Γιάννη Δραγασάκη.

Απαντώντας στα περί προηγουμένου το 2008, θύμισε ότι κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις, αλλά η συζήτηση έγινε επί μίας, αφού συναθροίστηκαν οι υπογραφές. «Εσείς θέλετε και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Θέλετε να αποφύγετε να υπογράψετε μαζί με την ΧΑ αλλά θέλετε να συναθροιστούν», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, για «ασήμαντο» για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα σε σχέση με εκείνο τη μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μίλησε ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας και εκείνος στην ανάγκη 120 υπογραφών κάτω από ένα κοινό κείμενο.

«Διαφορετικά, δεν μπορείς να παίζεις και να λες ότι θέλω να τις αθροίσετε, και δεν θέλω τους άλλους», είπε, βάζοντας στο στόχαστρο και τη ΔΗΜΑΡ. Καταγγέλλοντας διαδικαστικά τερτίπια, ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν μας φοβίζει τίποτα για μία γενικευμένη συζήτηση, όμως δεν θα ακολουθήσουμε τις εκπτώσεις του Συντάγματος όπως τις θέλει ο Τσίπρας. Δεν μπορεί το Σύνταγμα να εφαρμόζεται αλά καρτ». «Δεν φοβόμαστε, αλλά δεν θα συρθούμε πίσω από κανέναν», είπε, καλώντας αντίθετα όλους –και τη ΔΗΜΑΡ, όπως είπε- στην πορεία προς το κοινό στόχο, η χώρα να βγει όρθια από την κρίση.

Εξηγώντας ότι η ΔΗΜΑΡ πήρε μέρος στην συζήτηση μόνο από σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες και προς αποσαφήνιση των θέσεών της, η Μαρία Γιαννακάκη, χαρακτήρισε αναρμόδιο το τμήμα για να αποφασίσει αυτό το ζήτημα, παραπέμποντας στο Σύνταγμα όπου γίνεται λόγος για 180 ψήφους. Η ίδια υποστήριξε ότι οι προτάσεις των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου αθροίζονται και ζήτησε εκ μέρους του κόμματός της τη σύγκληση της Ολομέλειας.

Την προσοχή της κυβέρνησης επέστησε στο θεσμικό προηγούμενο που δημιουργείται σήμερα στο Κοινοβούλιο ο Θωμάς Ψύρρας. «Αυτό που σήμερα βολεύει την πλειοψηφία αύριο μπορεί να γυρίσει ενάντιά της. Όμως οι κακοποιημένοι θεσμοί εκδικούνται και συχνά την πληρώνει ο λαός», είπε, τασσόμενος κατά της συγκυριακής και εφήμερης νομοθέτησης. «Η αυταρέσκεια οδηγεί σε αλαζονεία και η αλαζονεία σε κατάχρηση ισχύος», είπε, επιμένοντας ότι «τα δικαιώματα δεν τίθενται υπο την κρίση της πλειοψηφίας»…

Ο Γιάννης Πανούσης από την πλευρά του, υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα έπρεπε να πουν ναι στο δημοψήφισμα για να μιλήσει ο λαός, αφού «κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει από το δημοψήφισμα, η Δημοκρατία θα κερδίσει»…

Δριμεία επίθεση κατά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη εξαπέλυσαν οι βουλευτές της ΧΑ, με αφορμή τη δήλωσή του υπέρ του να μην συναθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ με εκείνες των χρυσαυγιτών. «Ο Κουβέλης που δεν τον ψηφίζουν ούτε οι θυρωροί των ακινήτων του και οι βουλευτές του φεύγουν άρον-άρον δεν θέλει να μας νομιμοποιήσει. Ε, μη μας νομιμοποιήσετε», είπε η Ελένη Ζαρούλια, υποστηρίζοντας ότι τους νομιμοποιούν οι πολίτες. Η ίδια κατήγγειλε ξεπούλημα των πάντων από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ χαρακτήρισε ντροπή την φυλάκιση «παράνομα» όπως είπε, δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων του έθνους. Πολύ πιο επιθετικός, κατά του κ. Κουβέλη, εμφανίστηκε ο Μιχάλης Αρβανίτης. «Μας είπε ότι δεν μπορούν να συναθροιστούν οι ψήφοι της ΧΑ με της ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή λέει ότι δεν είναι ισότιμοι. Εμείς δηλαδή είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Ε, τότε είναι αποδιοπομπαίος τράγος και ο λαός που μας έφερε εδώ», είπε, αρχίζοντας κατόπιν τα προσωπικά πυρά κατά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. «Ουδέποτε αγωνίστηκες παρά μόνο για πλουτισμό, υπό το ισραηλιτικό συμβούλιο», είπε, κατηγορώντας σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα, τον κ. Κουβέλη ως «δούλο του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου»…

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών