Ελεύθερος με όρους ο ταξιτζής που ενεπλάκη σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ελεύθερος με όρους ο ταξιτζής που ενεπλάκη σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

15:26 | 21/10/16
eleftheros-me-orous-o-taxitzis-pou-eneplaki-se-ipothesi-archeokapilias

Φέρεται ως μεσάζων για την πώληση ενός αργυρού νομίσματος και κοσμημάτων αρχαιολογικής αξίας

Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 25.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου
κατοικίας του, αφέθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα της Πάτρας, ο 41χρονος Αφαντενός ταξιτζής, που γεννήθηκε στη Γερμανία, και ενεπλάκη στην πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας για την οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα 25 συλληφθέντες.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική» τα μέλη της σπείρας, που εμπλέκονται σε τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και πώλησης αρχαίων αντικειμένων, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών.

Ο Ροδίτης, αρνήθηκε χθες κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται. Ισχυρίστηκε απολογούμενος, προς επιβεβαίωση της «δημοκρατικής» ότι προσέγγισε τον φερόμενο ως εγκέφαλο της σπείρας για να εξυπηρετήσει έναν 67χρονο φίλο του από τον Ασκληπειό, ο οποίος έχει αποβιώσει από καρδιακή ανακοπή, προκειμένου να τον βοηθήσει να συγκεντρώσει χρήματα για να πληρώσει τα έξοδα εγχείρησης ανοικτής καρδιάς!

Ο 41χρονος, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί φέρεται ως μεσάζων για την πώληση σε έναν 69χρονο Αθηναίο, με ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα, αρχαίων αντικειμένων από τη Ρόδο.

Φέρεται συγκεκριμένα να διαπραγματεύθηκε μαζί του την πώληση ενός αργυρού νομίσματος από την Κάμειρο, ενός χάλκινου μενταγιόν και ενός χρυσού δακτυλιδιού από την «Μήδεια».

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, που συνέδραμαν τις έρευνες διενήργησαν σύμφωνα με τις πληροφορίες έρευνα στην πατρική οικία του, ενώ ο ίδιος, παρότι αναζητήθηκε, δεν ανευρέθη.

Πιο συγκεκριμένα στην οικία του 41χρονου βρέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων το οποίο διατείνεται ότι χρησιμοποίησε κατά την κατασκευή ενός φράχτη, ένα άγαλμα που είχε αγοράσει από την Μεσαιωνική Πόλη χωρίς αρχαιολογική αξία και ένα βιβλίο, που αναφέρεται σε πλειστηριασμούς αντικειμένων αξίας στο Λονδίνο, το οποίο, όπως υποστηρίζει αγόρασε από βιβλιοπωλείο.

Ο 41χρονος συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι γνώρισε έναν 67χρονο ιδιοκτήτη πανσιόν στον Ασκληπειό στον οποίο μετέφερε τουρίστες ως οδηγός ταξί και ανέπτυξαν σχέσεις. Ο 67χρονος του είχε εκμυστηρευτεί ότι αναζητούσε και έβρισκε αρχαία αντικείμενα στο νησί τα οποία πωλούσε στην Ελβετία, ενώ όταν παρουσίασε προβλήματα υγείας, τον παρακάλεσε να αναζητήσει αγοραστές για να τους διαθέσει το νόμισμα, το μενταγιόν και το δακτυλίδι που είχε στη διάθεση του.

Εκείνος, όπως είπε, συνομίλησε με έναν φίλο του στην Αθήνα ο οποίος του έδωσε το τηλέφωνο του 69χρονου. Τον 69χρονο, εγκέφαλο του κυκλώματος, όπως υποστηρίζει, δεν τον είχε συναντήσει ποτέ και δεν τον γνώριζε, ενώ σε δύο τηλεφωνικές του κλήσεις προς αυτόν, που έχουν καταγραφεί από τον «κοριό» της ΕΛΑΣ, τον αποκαλεί «Γιώργο» αν και το όνομα του είναι «Κώστας».

Ο τελευταίος, όπως είπε, του έδινε για την αγορά των αρχαίων του 67χρονου μόλις 2.500 ευρώ και ο ιδιοκτήτης τους αρνήθηκε να τα δώσει σε τόσο χαμηλή τιμή παρότι είχε άμεση ανάγκη να βρει χρήματα για να εγχειριστεί.

Τελικώς μετά από λίγο διάστημα απεβίωσε. Ο 41χρονος διατείνεται εξάλλου ότι οι δύο συνομιλίες του με τον 69χρονο φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος, έγιναν προ 14μήνου και έκτοτε δεν είχε καμία άλλη επικοινωνία μαζί του.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση των ανδρών της Ασφάλειας Πατρών πραγματοποιήθηκε σε 11 περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Αχαΐα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Αγρίνιο, Λάρισα, Ρόδο, Λαμία, Τρίκαλα, Κόρινθο και Δράμα. Οι αρχαιοκάπηλοι μετέφεραν τα αρχαία αντικείμενα από τη χώρα μας, κυρίως μέσω της Πάτρας προς την Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, φορτωμένα σε νταλίκες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 22 Έλληνες, ηλικίας από 27 έως 69 ετών.

Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης και αναλυτικότερα ένας 69χρονος ημεδαπός, η 51χρονη Γερμανίδα σύζυγός του, δύο ημεδαποί (πατέρας και γιος), ηλικίας 54 και 27 ετών, καθώς και δύο ημεδαποί άνδρες ηλικίας 53 και 38 ετών.
Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, καθώς και 27 συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των 14.

Συνολικά έξι άτομα έχουν κριθεί στην υπόθεση προσωρινά κρατούμενοι μεταξύ αυτών και ένας ο 54χρονος και ο 27χρονος γιος του, που έπεσαν στα χέρια των αρχών, όταν επιχείρησαν μέσω του Προμαχώνα να βγάλουν στην Γερμανία, αρχαία νομίσματα που είχαν κρύψει σε ειδική κρύπτη στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν.

Πηγή: dimokratiki.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών