15:05 | 21/10/16
Η δήλωση του Μάρτιν Σούλτς ότι "οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται" εκτός από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης αφορούσε και την Ελλάδα - Στην ίδια λογική ήταν και η απάντηση του Μάριο Ντράγκι
Θύμα μιας - ακόμη - κακής εκτίμησης της συγκυρίας του Ευρωπαϊκού πολιτικού περιβάλλοντος, έπεσε χθες η κυβέρνηση, που έσπευσε να χρίσει τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κ Μάρτιν Σούλτς, σύμμαχο της Ελλάδας για την υπόθεση του χρέους, την στιγμή ο ίδιος δεν έχει το πολιτικό περιθώριο να αποδεχθεί ένα τίτλο.Με την- μάλλον ταπεινωτική -απάντηση του Γερμανού αξιωματούχου ο οποίος δήλωσε "έκπληκτος" με την ερμηνεία των θέσεων του από την ελληνική πλευρά, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορείς να "εκβιάσεις" μια συμμαχία που η απέναντι πλευρά δεν είναι έτοιμη να υπογράψει.
Κάνει επίσης φανερό ότι τουλάχιστον σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο δεν φτάνει να μόνο να «απαιτήσεις» την εφαρμογή της συμφωνίας για να υλοποιηθεί. Χρειάζεται υπομονή, καλή ανάγνωση της συγκυρίας και κυρίως σωστές συμμαχίες.
Η δήλωση του σοσιαλοδημοκράτη πολιτικού ότι "οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται" εκτός από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης αφορούσε και την Ελλάδα. Την τήρηση δηλαδή των υποχρεώσεων της απέναντι στο πρόγραμμα το οποίο έχει αναλάβει. Στην παρούσα φάση υπάρχει μια δεύτερη αξιολόγηση η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό πριν αρχίσουν να εμφανίζονται ανοιχτά οι σύμμαχοι για την υπόθεση του χρέους. Τούτο διότι μετά την δύσκολη δεύτερη διαπραγμάτευση θα περάσει και τυπικά η μπάλα στο γήπεδο των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών της ζώνης ευρώ και ειδικά της Γερμανίας και των συμμάχων της.
Στην ίδια λογική ήταν και η χθεσινή απάντηση του Κεντρικού Τραπεζίτη του Ευρώ κ. Μάριο Ντράγκι. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα της Ελλάδας όταν χαρακτήρισε πρόωρη της συζήτηση για το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης . Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Ντράγκι έκανε μια θετική δήλωση για την Ελλάδα η οποία ερμηνεύτηκε ως αρνητική!
Πριν εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το QE θα συνεχίσει να τρέχει και μετά το Μάρτιο . Επιπλέον πριν η Ελλάδα «διεκδικήσει» την ένταξή της στο πρόγραμμα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιεί το πρόγραμμα την στιγμή που και την σημερινή πρώτη ημέρα της δεύτερης αξιολόγησης συζητούνται ακόμη θέματα της πρώτης αξιολόγησης .
Ο κ. Ντράγκι έδωσε και ένα δεύτερο μήνυμα το οποίο πέρασε επίσης στα ψιλά . Ότι δηλαδή η ΕΚΤ θα κάνει δική της αξιολόγηση για την βιωσιμότητα του χρέους επαναλαμβάνοντας ότι για ανησυχεί για την βιωσιμότητα του .
Είπε δηλαδή ότι η ΕΚΤ θα αξιολογήσει ανεξάρτητα το ελληνικό χρέος αποσυνδέοντας έτσι την όλη διαδικασία από την αντίστοιχη έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ που είναι αλήθεια ότι μπορεί να καθυστερήσει.
Με τις δηλώσεις του αυτές ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ δήλωνε την παρουσία και την θέση του στο ελληνικό πρόβλημα του χρέους αφήνοντας περιθώρια – αν η Αθήνα προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα - να “αυτονομηθεί” σε ότι αφορά το QE .
Η πιο σταθερή και ξεκάθαρη θέση που εκφράστηκε χθες για το θέμα του ελληνικού χρέους είναι αυτή του υπουργού οικονομικών για το χρέος ήταν αυτή του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Βόλφγανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της «Δεν κατανοούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το επίπεδο του χρέους της, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία της να συγκροτήσει (λειτουργική) διοίκηση», δήλωσε ο Σόιμπλε σε εκδήλωση για την παρουσίαση ενός νέου βιβλίου.«Όλοι προσποιούνται ότι κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους θα έκανε καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζε είναι ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο γενικά κάθε βούληση για να ασχοληθούν με μερικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Σε ότι αφορά το κ. Σόιμπλε κανείς δεν απόρησε και όλοι κατάλαβαν το ίδιο για την θέση του.
Τάσος Δασόπουλος - News247
Σχετικές ετικέτες:ελληνικό χρέοςΕυρωζώνηΜάριο ΝτράγκιΜάρτιν ΣουλτςΟικονομία
Σχετικά άρθρα