Μητσοτάκης: Οι επόμενες εκλογές δε θα είναι μόνο για την οικονομία, αλλά για τη Δημοκρατία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μητσοτάκης: Οι επόμενες εκλογές δε θα είναι μόνο για την οικονομία, αλλά για τη Δημοκρατία

19:22 | 14/3/18

Επίθεση στον Τσίπρα για τη σχέση του με Σαββίδη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ από τις ΗΠΑ. Κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ ότι "επιστρέφει στις πελατειακές σχέσεις"

Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών δε θα είναι μόνο η οικονομία, αλλά και η Δημοκρατία, υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανοιχτή συζήτηση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει μία "βολική συμφωνία" με τον Ιβάν Σαββίδη.

Ειδικότερα ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: "Σχετικά με τον κ. Σαββίδη, νομίζω ότι ρωτάτε το λάθος άτομο. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα για τον κ. Σαββίδη. Επειδή ήταν -και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ακόμα- πολύ στενά συνδεδεμένος μαζί του. Αυτό που εννοώ είναι ότι υπήρχε μια πολύ βολική συμφωνία μεταξύ του κ. Σαββίδη και του κ. Τσίπρα. Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξυπηρετήσει τον κ. Σαββίδη, διαγράφοντας κάποια πρόστιμα που είχαν συσσωρευθεί σε μία από τις επιχειρήσεις του, και ως αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση."

Υποστήριξε επίσης ότι: "Υπάρχει μια νέα γενιά ολιγαρχών που βρίσκονται πολύ κοντά στην κυβέρνηση, και είναι μάλιστα χειρότερη από την προηγούμενη. Κανείς δεν έδινε σημασία όμως- χρειάστηκε να εισβάλει κάποιος με όπλο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο για να το προσέξουν. Οι σκηνές που είδανε αποτελούν ντροπή για τη χώρα, δεν είμαστε “μετασοβιετική δημοκρατία”. Είναι ευθύνη μου να εξασφαλίσω ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποτυχημένο κράτος, ως προς τους θεσμούς της. Δεν πρόκειται να δεχθώ απειλές ή εκφοβισμούς από κανέναν. Έχουμε δει αυτή την κυβέρνηση να υποστηρίζει τους νέους ολιγάρχες με εμφανώς αδιαφανείς δραστηριότητες, την επέμβασή τους στη δικαιοσύνη, την απόπειρα να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τον τρόπο με τον οποίο κυνηγούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους."

Και δήλωσε ότι: "Οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν θα είναι απλά για την Οικονομία, θα είναι για τη Δημοκρατία. Η συνταγή για μια αδύναμη Δημοκρατία είναι η τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου. Και ο πολιτικός διάλογος έχει γίνει πολύ τοξικός στην Ελλάδα σήμερα. Εγώ θέλω να μιλήσω για το μέλλον και να ενώσω τους Έλληνες, όχι να τους διχάσω."

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην Τουρκία, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

"Οι σχέσεις καλής γειτονίας βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου καθώς και στους άγραφους κανόνες που καθορίζουν την κρατούσα κατάσταση στις διμερείς σχέσεις.Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ένταση στο Αιγαίο θα αποκλιμακωθεί και να αποφύγουμε οποιοδήποτε πιθανό ατύχημα που μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση εκτός ελέγχου. Χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι για παράδειγμα η ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών", τόνισε πρόσθεσε:

"Δεν πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος της Τουρκίας να κόψει τους δεσμούς της με την Ε.Ε. Αλλά χρειάζεται να το θέλουν και οι δύο πλευρές αυτό. Και το πρόσφατο επεισόδιο της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πολύ ανησυχητικό. Ανάλογα γεγονότα έχουν συμβεί και στο παρελθόν και έχουν επιλυθεί μέσα από την απευθείας συνεννόηση των δύο πλευρών τοπικά, σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτή τη φορά δεν συνέβη αυτό. Για άλλη μία φορά θα ήθελα να καλέσω την Τουρκία να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιώτες το συντομότερο δυνατόν."

Έκανε λόγο για διγλωσσίατης κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική και απάντησε στις κατηγορίες Τσίπρα ότι εκείνος εκμεταλλεύεται τα εθνικά θέματα για μικροκομματικούς λόγους. "Ήμουν πολύ προσεκτικός όσον αφορά τη κριτική μου προς την Κυβέρνηση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Το τελευταίο που θέλουμε, είναι να καταστήσουμε ένα πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής σε ένα ζήτημα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα είναι τοξικός ούτως ή άλλως, δεν χρειάζεται να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Από την άλλη πλευρά, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι δύο στρατιωτικοί θα απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν", είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Λύση- πακέτο, όχι τεμαχισμένη και σε στάδια, στο Σκοπιανό
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι: "Η Κύπρος μπορεί να εξασκήσει όλα τα δικαιώματα της επί της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης. Να αντλήσει και να αξιοποιήσει οποιονδήποτε πόρο διαθέτει. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική βάση στην προσπάθεια σύνδεσης των δικαιωμάτων της Κύπρου επί της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης με τις συνομιλίες για το Κυπριακό."

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εκτιμώντας ότι ήταν κοντά μία συμφωνία και προτρέπονταας όλες τις πλευρές "να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν." Υπογράμμισε όμως ότι: "Είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό όταν η Τουρκία προκαλεί τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη. Πρέπει να τεθεί το ζήτημα των εγγυήσεων, και η Τουρκία το αντιλαμβάνεται αυτό."

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχασε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο με τα περισσότερα κόμματα στο Σκοπιανό και προσέβαλε τους πολίτες χαρακτηρίζοντας συλλήβδην όλους όσοι διαμαρτύρονταν κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» ως ακροδεξιούς.

Ως προς της στάση της ΝΔ τόνισε: "Ανέκαθεν μιλούσαμε για λύση-πακέτο, όχι τεμαχισμένη και σε στάδια. Πρέπει η λύση να περιλαμβάνει αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ καθώς και να ρυθμίζει τα ζητήματα ταυτότητας."

Υπογράμμισε επίσης: "Δεν έχουμε τίποτε να μοιραστούμε από την πολιτιστική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επειδή διάβασα τη δήλωση του κ. Ντιμιτρόφ ότι χρειάζεται να μοιραστούμε την πολιτιστική μας ταυτότητα: δεν υπάρχει τίποτε να μοιραστούμε. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Και δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση ή διαπραγμάτευση για αυτό. Αφορά τον πυρήνα της εθνικής μας ταυτότητας και δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός σε αυτό το θέμα."

Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε το μήνυμα προς την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος της σε μία επισφαλή περιοχή. Έκανε λόγο για στροφή 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, που ήταν οπως είπε στη σωστή κατεύθυνση. "Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Εγώ θα εστίαζα περισσότερο σε επιχειρηματικούς δεσμούς, στο γιατί οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα, και όχι μόνο παραδοσιακές εταιρείες αλλά ακόμη και υψηλής τεχνολογίας", πρόσθεσε.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ερευνητικό κέντρο της Τesla στην Ελλάδα, εκτιμώντας: "Στην Ελλάδα έχουμε εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, εξαίρετους μηχανικούς και θα πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Θα μπορούσαμε να δούμε την Ελλάδα να γίνεται κόμβος για τις αμερικανικές εταιρείες."

Είπε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και χαρακτήρισε "ανωμαλία" το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, δηλώνοντας ότι εκείνος θα το αλλάξει αυτό.

Για την ελληνική οικονομία σχολίασε: "Το 2014 η Ελλάδα βρισκόταν καθ’ οδόν προς μια βιώσιμη ανάκαμψη. Το τρίτο πρόγραμμα ήταν λοιπόν εντελώς περιττό και πληρώσαμε τεράστιο τίμημα για τους πρώτους έξι μήνες αυτής της κυβέρνησης, εξαιτίας των τραγικών διαπραγματεύσεων του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη που μας ώθησαν σχεδόν στο Grexit. Δυστυχώς οι συνέπειες εκείνου του εξαμήνου παραμένουν ακόμα μαζί μας. Το τρίτο πρόγραμμα μπορεί μεν να λήγει τον Αύγουστο, αλλά ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει ένα τέταρτο πρόγραμμα. Η επιτήρηση στη δημοσιονομική μας πολιτική θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, για το 2019 και το 2020. Θα έχουμε μέτρα, αλλά χωρίς χρηματοδότηση, και για πρώτη φορά οι φτωχοί Έλληνες θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Αυτή είναι η κληρονομιά του κ. Τσίπρα."

Όσον αφορά στην πιθανότητα εκλογών, απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το πότε, αλλά δήλωσε βέβαιος για το αποτέλεσμα: "Οι εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ανά πάσα στιγμή μέχρι το Μάιο του 2019, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Νομίζω ότι οι Έλληνες δεν θα δώσουν στον Τσίπρα μια τρίτη ευκαιρία. Εκλέχτηκε κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες, είναι αποτυχημένος ως ηγέτης και δεν είναι το πρόσωπο που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον."

Δήλωσε επίσης ότι τον ανησυχεί πολύ η διαφθορά, τόσο σε χαμηλό επίπεδο όσο και σε υψηλό επίπεδο. "Έχω την πρόθεση να προσλάβω τεχνοκράτες σε ορισμένα υπουργεία, αλλά γενικά αναζητώ το καλύτερο δυνατό ταλέντο για τη λειτουργία της κυβέρνησης και θα πρόκειται για μία διαδικασία βασισμένη στην αξιοκρατία, στο βαθμό που μπορώ να εγγυηθώ κάτι τέτοιο", είπε και υποστήριξε: "Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στις πελατειακές σχέσεις. Θέλω να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει τις πελατειακές σχέσεις σε νέο επίπεδο, προσλαμβάνοντας φίλους και κολλητούς αριστερά και δεξιά, προσφέροντας βολικά ψέματα."

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών