Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ εν μέσω κρίσης στην Πορτογαλία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ εν μέσω κρίσης στην Πορτογαλία

18:17 | 4/7/13
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έπειτα από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος στη Φρανκφούρτη...

Αναμένεται συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σταθερά παρέμειναν και τα άλλα δύο επιτόκια της Ευρωτράπεζας, συμπεριλαμβανομένου το επιτόκιο καταθέσεων, που παρέμεινε σταθερό στο 0%.

Η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων ελήφθη στο πλαίσιο μίας εντεινόμενης πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία, που οδήγησε το κόστος δανεισμού της χώρας πάνω από το δυσθεώρητο όριο του 8% την Τετάρτη, και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα.

Το βασικό επιτόκιο αφορά πρωτίστως τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs), δηλαδή έκτακτα δάνεια διάρκειας έξι μηνών έως τριών ετών, που διαθέτει η ΕΚΤ προκειμένου να παραχωρήσει ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου.

Το δεύτερο επιτόκιο, το Marginal lending facility αφορά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια και άλλες ενέσεις ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων (Deposit facility) αφορά τα χρήματα που καταθέτουν κατά το βράδυ οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ.

Ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν μείωση του Deposit facility σε αρνητικό επίπεδο, δηλαδή κάτω από το 0%, που θα σήμαινε ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να πληρώνουν την ΕΚΤ ώστε να καταθέτουν κεφάλαια σε αυτήν. Μία τέτοια κίνηση θεωρούνταν πιθανή καθώς θα ωθούσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διοχετεύσουν μεγαλύτερο μέρος των ρευστών κεφαλαίων που διαθέτουν στην αγορά.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών