22:12 | 4/7/13
Το περιοδικό αναζητά το μεταπτυχιακό με τις καλύτερες προοπτικές
Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι εισέρχονται μετά την αποφοίτησή τους στην αγορά εργασίας, που είναι άκρως ανταγωνιστική.
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η ανεργία στις ΗΠΑ που ανέρχεται στο 7,8% και η υποαπασχόληση που αγγίζει το 18% είναι στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν πολλούς στο να αναβάλουν την αναζήτηση μιας θέσης εργασίας και να μπουν σε μια άλλη διαδικασία, αυτή της εκπόνησης ενός μεταπτυχιακού με στόχο την αύξηση των πιθανοτήτων απασχόλησης και συνακόλουθα των απολαβών τους.
Σε όσους λοιπόν μπουν στη διαδικασία μεταπτυχιακών σπουδών τους δημιουργείται άμεσα το ερώτημα: « ποια θα είναι τα προγράμματα αυτά που θα έχουν τις καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές;» Στο ερώτημα αυτά προσπαθεί να απαντήσει το περιοδικό forbes πραγματοποιώντας μια έρευνα που στηρίζεται στο δικτυακό τόπο payscale.com και στη βάση δεδομένων Bureau of Labor Statistics.
Για όσους δε γνωρίζουν το payscale δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να συγκρίνουν το μισθό τους με αυτόν άλλων επαγγελματιών και διαθέτει πλέον μια βάση δεδομένων 40.000.000 «μισθολογικών προφίλ» ενώ το Bureau of Labor Statistics διαθέτει στατιστικά αριθμητικά δεδομένα για την αγορά εργασίας και την απασχόληση που επιτρέπουν σε κάποιον να βγάλει συμπεράσματα για την αύξηση της απασχόλησης την περίοδο 2010-2020.
Μεταπτυχιακά με θετικές προοπτικές
Masterinformationsystems
Με βάση τα στοιχεία και την έρευνα του περιοδικού forbes την πρώτη θέση την καταλαμβάνει το μεταπτυχιακό στα πληροφοριακά συστήματα (masterinformationsystems). Στο μέσο της καριέρας του ένας επαγγελματία με το εν λόγω μεταπτυχιακό αναμένεται να κερδίζει 101.000 δολάρια το χρόνο, ενώ η αναμενόμενη απασχόληση θα παρουσιάσει αύξηση 30 ποσοστιαίων μονάδων.
Σύμφωνα με την επικεφαλή οικονομολογό του Payscale κα KatieBardaro «όταν συνδυάζεται το management με έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο, αυτόν των νέων τεχνολογιών τότε είναι βάσιμες οι προσδοκίες για αύξηση της απασχόλησης και των αμοιβών. Επιπρόσθετα η αναζήτηση από τις εταιρείες τεχνολογικά καταρτισμένων εργαζομένων σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις απολαβές».
Masterphysics
Με αναμενόμενες απολαβές ύψους 117.000 ευρώ και με την απασχόληση να αυξάνεται κατά 22% την περίοδο 2010-2020 είναι αριθμητικά δεδομένα που κατατάσσουν το μεταπτυχιακό στη Φυσική στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με την κα Bardaro «οι υπολογισμοί και τα τεχνικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη φυσική είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την επιστήμη των δεδομένων (datascience)».
Master in Physician Assistant Studies
Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού και η ανάγκη των ασθενών για την αναζήτηση οικονομικά προσιτής υγειονομικής περίθαλψης αναμένονται να δημιουργήσουν έναν ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για όσους εκπονήσουν ένα μεταπτυχιακό στον τομέα των ιατρικών βοηθών. Επίσης η κα Bardaro επισημαίνει ότι τα χρήματα και ο απαιτούμενος χρόνος για την εκπόνηση ενός masterPA (PhysicianAssistant) είναι μικρότερα από εκείνα ενός MD (MedicalDoctor).
Στο μέσο της καριέρας του ένας εργαζόμενος με Master in PhysicianAssistant Studies αναμένεται να αμείβεται με 98.000 δολάρια ενώ οι θέσεις εργασίας αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το 2020 κατά 30%.
Επιστήμη Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τραπεζικής (finance), Πολιτικών Μηχανικών
Στην 4η θέση τοποθετείται το mastercomputerscience, με μέσες απολαβές 114.000 ευρώ και αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης 21,3 ποσοστιαίες μονάδες. Πολλοί καλές είναι και οι προοπτικές για όσους εκπονήσουν μεταπτυχιακό στον τομέα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που έχουν άμεση σχέση με την ενέργεια και ιδίως τις ανανεώσιμες πηγές. Στο μέσο της καριέρας του ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με το ανάλογο μεταπτυχιακό θα κερδίζει 124.000 ευρώ ενώ οι θέσεις εργασίας που θα διεκδικεί θα αυξηθούν κατά 18%.
Όσοι εκπονήσουν μεταπτυχιακό στην Τραπεζική στο μέσο της καριέρας τους θα έχουν αποδοχές της τάξης των 119.000 δολαρίων και οι θέσεις εργασίας , για όσους έχουν το εν λόγω μεταπτυχιακό θα αυξηθούν κατά 18.6%. Τη δεκάδα κλείνει το μεταπτυχιακό στους Πολιτικούς Μηχανικούς που όσοι το πραγματοποιήσουν θα δουν τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται κατά 19% την περίοδο 2010-2020 ενώ τα χρήματα που θα λαμβάνουν θα ανέρχονται στις 102.000 δολάρια.
Μεταπτυχιακά επαγγελμάτων υγείας: Εργοθεραπεία, Νοσηλευτική, Δημόσια Υγεία
Πολύ ψηλά στη λίστα του forbes βρίσκεται και το μεταπτυχιακό σε μια επιστήμη που παρουσιάζει ιδιαίτερη ζήτηση στην Ελλάδα, αυτή της Εργοθεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία ένας εργαζόμενος με μεταπτυχιακό στην Εργοθεραπεία θα αμείβεται με 81.100 δολάρια ενώ οι θέσεις απασχόλησης αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 33%. Άλλοι δυο κλάδοι του τομέα υγείας που ενδέχεται να έχουν καλές απολαβές και αύξηση της απασχόλησης είναι αυτοί της νοσηλευτικής και της δημόσιας υγείας.
Όσοι εκπονήσουν μεταπτυχιακό στη νοσηλευτική πιθανόν να λαμβάνουν 88.600 δολάρια και η απασχόληση του θα αυξηθεί κατά 26% ενώ όσοι εκπονήσουν μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία θα λάβουν 84.100 δολάρια, ενώ η απασχολησιμότητά τους θα παρουσιάσει αύξηση την περίοδο 2010-2020 κατά 30.5%
Πηγή: Forbes
Δέκα μεταπτυχιακά με περιορισμένες προοπτικές
Εκτός από τα μεταπτυχιακά που αναμένεται να αυξήσουν τις απολαβές και τις πιθανότητες για απασχόληση υπάρχουν ,σύμφωνα με το forbes,και δέκα κλάδοι όπου η πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών ίσως δεν έχει το αναμενόμενο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας σε σύγκριση πάντα με τα προγράμματα που έχουν θετικές προοπτικές. Μπορεί λοιπόν κάποιος να δαπανήσει χρόνο και χρήμα, να βελτιωθεί ως επαγγελματίας και να βελτιώσει το γνωστικό του επίπεδο όμως οι απολαβές του δε θα φθάσουν τα επίπεδα ενός εργαζομένου με μεταπτυχιακό στα πληροφοριακά συστήματα.
Μεταπτυχιακά στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας, της Αγγλικής γλώσσας, της Μουσικής, της Εκπαίδευσης θα εξασφαλίσουν σε όσους τα αποκτήσουν μέσες απολαβές που ανέρχονται στα 60.000-70.000 δολάρια. Παράλληλα δεν αναμένεται να αυξηθούν δραστικά οι πιθανότητες εργασιακής απασχόλησης καθώς οι πιο πάνω τομείς θεωρούνται κορεσμένοι.
Όποιος για παράδειγμα εκπονήσει ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας αναμένεται να έχει απολαβές της τάξης των 58.500 δολαρίων. Βέβαια υψηλότερες θα είναι οι απολαβές αναφέρει η κα KatieBardaro για όσους Βιβλιοθηκονόμους αναζητήσουν εργασία εκτός του χώρου του σχολείου και των Βιβλιοθηκών. Όσοι για παράδειγμα απορροφηθούν από εταιρείες που έχουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό στην αναζήτηση της πληροφορίας θα αμείψουν τους Βιβλιοθηκονόμους που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης.
Οι θέσεις εργασίας σύμφωνα με τη μελέτη του forbes αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% για τους Βιβλιοθηκονόμους. Ίδια περίπου είναι η κατάσταση και για όσους εκπονήσουν ένα μεταπτυχιακό στη Μουσική. Οι απολαβές τους θα είναι στα 54.500 δολάρια ενώ οι θέσεις εργασίας αναμένεται να αυξηθούν την περίοδο 2010-2020 κατά 10%. Επίσης ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της Εκπαίδευσης ή ακόμα και της Βιολογίας ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα αποδοτικό για το νέο που θα μπει στη διαδικασία εκπόνησής του. Ακολουθεί πίνακας με δέκα μεταπτυχιακά προγράμματα που συνοδεύονται από περιορισμένες προοπτικές.
Πηγή: Forbes
Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά με περιορισμένες προοπτικές θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εκπόνηση ενός μεταπτυχιακού είναι μια επένδυση που απαιτεί χρόνο και χρήμα. Σίγουρα αν ένα μεταπτυχιακό το εξετάσουμε με απόλυτα νούμερα είναι αναγκαίο να αναζητήσει κανείς το αντίκρισμα που έχει στην αγορά εργασίας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεταπτυχιακό μας βελτιώνει όπως προαναφέρθηκε ως επαγγελματία και μας πλουτίζει εσωτερικά. Επίσης οι νέοι που θα εκπονήσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα διευρύνουν το κύκλο των κοινωνικών τους γνωριμιών και τους ορίζοντές τους. Υπάρχουν λοιπόν δυο τομείς όπου ωφελείται ένα άτομο που πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές:
Ο υλικός και ο πνευματικός. Κρίνεται απαραίτητο να εξετάζεται και το πνευματικό κέρδος αν και η σημερινή εποχή κρίνεται άκρως χρησιμοθηρική. Άλλωστε ένας από τους τρεις λόγους που πρέπει να εξετάσει κανείς πριν μπει στην όλη διαδικασία είναι και αυτός των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτήσει μέσα από το μεταπτυχιακό. Οι άλλοι δυο λόγοι σύμφωνα με την κα KatieBardaro είναι η σύνδεση με την αγορά εργασίας και η επιθυμία να ξεχωρίσει κανείς από τους υπόλοιπους που έχουν πραγματοποιήσει προπτυχιακές σπουδές.
Το ζητούμενο για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού είναι η « γενική ευτυχία» αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος του του Payscale. «Αν το μεταπτυχιακό λόγω του χρόνου που απαιτεί επιφέρει το άγχος στην εργασία τότε θα πρέπει να εξετάσει σοβαρό το αν αξίζει η πραγματοποίησή του». Ο νέος απόφοιτος λοιπόν ή ο εργαζόμενος θα πρέπει να εξετάσει πολλές παραμέτρους πριν κάνει το επόμενο βήμα.
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.διδάκτωρ Π.Θ, Ερευνητικός υπεύθυνος Employ
Πηγή: newsbeast.gr
Σχετικές ετικέτες:Εκπαίδευση
Σχετικά άρθρα