Υπό πίεση στο εσωτερικό ο Κάμερον για τη Συρία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Υπό πίεση στο εσωτερικό ο Κάμερον για τη Συρία

00:32 | 29/8/13
Η τροπολογία θα καλεί τον πρωθυπουργό να περιμένει πριν την όποια στρατιωτική επιχείρηση την εξέταση των ευρημάτων που συλλέγουν οι πραγματογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία. Οι Εργατικοί θέλουν επίσης δημοσιοποίηση της νομικής γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα Ντομινίκ Γκριβ πριν την κοινοβουλευτική ψηφοφορία...

Βρετανοί πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι αν ο κ. Κάμερον δεν καταφέρει να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της συγκυβέρνησης που θέτουν ως όρο την επαρκή νομική δικαιολόγηση μιας επιχείρησης εκτός πλαισίου Ηνωμένων Εθνών, τότε κινδυνεύει να βρεθεί προ δυσάρεστης έκπληξης. Στην πράξη η ψήφος των βουλευτών δε θα είναι δεσμευτική για τον κ. Κάμερον, ωστόσο μια ήττα στην ψηφοφορία θα στερήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση τη νομιμοποίηση στα μάτια των Βρετανών και της διεθνούς κοινότητας.

Η κοινή γνώμη στη Βρετανία είναι ήδη άκρως επιφυλακτική, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Sun. To 50% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την έστω περιορισμένης έκτασης πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας, με το 25% να συμφωνεί. Οι αρνητικές απαντήσεις στο ενδεχόμενο εμπλοκής Βρετανών στρατιωτών στη Συρία φτάνει στο 74% (μόνο το 9% συμφωνεί).

Πάντως, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ο κ. Κάμερον έγραψε στο Twitter ότι εγκρίθηκε ομόφωνα η άποψη πως η χρήση χημικών από τον πρόεδρο Άσαντ είναι «απαράδεκτη» και ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει αδρανής». Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας να δράσει, έστω και χωρίς ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Βρετανία ωστόσο συνέταξε και υπέβαλε στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα με το οποίο ο διεθνής οργανισμός θα καταδίκαζε τη χρήση χημικών από τη συριακή κυβέρνηση και θα εξουσιοδοτούσε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των Σύρων πολιτών.

Ρωσία και Κίνα αντέδρασαν, με τους Ρώσους διπλωμάτες να λένε ότι πρέπει να προηγηθεί η αναφορά των Ηνωμένων Εθνών για τα στοιχεία που συλλέγονται στη Συρία.

Ωστόσο, οι Βρετανοί σχολιαστές θεωρούν ότι ο κ. Κάμερον θα μπορέσει να υποστηρίξει στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, ελπίζοντας ότι θα πείσει τους Βρετανούς βουλευτές.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών