50 χρόνια από την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

50 χρόνια από την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

17:27 | 29/8/13
O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τη σύζυγό του Μισέλ και τους πρώην προέδρους Κλίντον και Κάρτερ τίμησαν χθες την 50ή επέτειο της Πορείας στην Ουάσιγκτον και της ιστορικής ομιλίας «Εχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, υπέρ της φυλετικής ισότητας στις ΗΠΑ...

Βαρυσήμαντη ομιλία για το φυλετικό ζήτημα εκφώνησε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Ομπάμα, σηματοδοτώντας την 50ή επέτειο της Πορείας στην Ουάσιγκτον και της ιστορικής ομιλίας με τίτλο «Εχω ένα όνειρο» του αιδεσιμότατου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ενας πρόεδρος, ο οποίος αποφεύγει να θίγει το θέμα των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ, παραμέρισε τις επιφυλάξεις του και μίλησε για το είδωλό του, τον αιδεσιμότατο Κινγκ.

Ο Κινγκ -εκτός από είδωλο- αποτελεί και πρότυπο, αλλά και βαρίδι για τον Ομπάμα. Ο πρόεδρος διατηρεί μπούστο του Κινγκ στο Οβάλ γραφείο, καθώς και κορνιζωμένο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της πορείας του 1963. Ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως, ο Ομπάμα έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να γίνει ένας σύγχρονος αιδεσιμότατος Κινγκ.

Ο πρόεδρος είναι πολιτικός, υποχρεωμένος να εξισορροπεί διάφορα αντιμαχόμενα συμφέροντα και όχι ένας ιεροκήρυκας, ηγέτης κινήματος. Αντίθετα, βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου στη Μέση Ανατολή, αδυνατώντας έτσι να εμφανισθεί ως ειρηνιστής ακτιβιστής.

Ο κ. Ομπάμα πέρασε πέντε χρόνια στον Λευκό Οίκο, προσπαθώντας να συμβιβάσει την ταυτότητά του και τη σημαντική αλλαγή που αποτελεί η εκλογή του, με την επιθυμία του να κριθεί όπως κάθε άλλος πρόεδρος.

Στην πρώτη θητεία του, ο πρόεδρος Ομπάμα απογοήτευσε πολλούς, αποφεύγοντας να μιλήσει για το φυλετικό ζήτημα. Σήμερα, ο πρόεδρος επιλέγει να θίγει συχνότερα το θέμα, κάνοντας λόγο για μισθολογική ανισότητα και τα ατοπήματα της ποινικής Δικαιοσύνης.

Παρά ταύτα, όμως, ο πρόεδρος Ομπάμα αναζητά ακόμη τη σωστή ισορροπία, προτιμώντας να διευρύνει το ιδεολογικό πεδίο που κληρονόμησε από τον αιδεσιμότατο Κινγκ, προς την κατεύθυνση των ταξικών, οικονομικών και επαγγελματικών ανισοτήτων.

«Εκτιμά ότι ο ρόλος του είναι πολύ διαφορετικός, λόγω συνθηκών και λόγω εποχής. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν ιεροκήρυκας και ηγέτης του κινήματος υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων. Ο πρόεδρος αναγνωρίζει ότι του οφείλει πολλά και είναι έτοιμος να αναλάβει τη σκυτάλη», λέει η Βάλερι Τζάρετ, φίλη και σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον: «Η αφροαμερικανική κοινότητα και τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τον πρόεδρο ως τον νέο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στην πραγματικότητα είναι ο νέος Τζον Κένεντι. Ενας πρόεδρος δεν μπορεί να ονειρεύεται, αλλά να νομοθετεί και να καθοδηγεί».

Αλλοι, όμως, νιώθουν απογοήτευση από την αποτυχία -όπως εκτιμούν- του Μπαράκ Ομπάμα να επιβάλλει σημαντική πρόοδο στο φυλετικό ζήτημα. Ο ραδιοφωνικός σχολιαστής Τάβις Σμάιλι είναι ένας από αυτούς. «Αν δεν σκοπεύεις να μιλήσεις για τον ρατσισμό, τη φτώχεια και τον μιλιταρισμό, αν σχεδιάζεις να αποφύγεις τα τρία αυτά θέματα, τότε αδικείς τον Κινγκ και θα έκανες καλύτερα να μείνεις σπίτι σου», λέει ο Σμάιλι.

Οι επικρίσεις του Σμάιλι προκαλούν την οργή του Λευκού Οίκου, εκπρόσωποι του οποίου σπεύδουν να επισημάνουν τις πολιτικές αρχές του Μπαράκ Ομπάμα ως οργανωτή σε υποβαθμισμένες μαύρες συνοικίες, αλλά και την ομιλία του για το φυλετικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2008.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών