Μέσα στην εβδομάδα η νέα έξοδος στις αγορές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μέσα στην εβδομάδα η νέα έξοδος στις αγορές

08:31 | 8/7/14
Τρεις μήνες μετά το πρώτο επιτυχημένο εγχείρημα η χώρα μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας – με πιθανότερη ημέρα την Πέμπτη – θα ξαναβγεί στις αγορές, αυτή τη φορά με τριετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για την κίνηση αυτή τους ευρωπαίους ομολόγους του κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ενώ τις προηγούμενες ημέρες το ίδιο φέρεται να έπραξε και ο Χρήστος Σταικούρας κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο και τις συναντήσεις που είχε με Γερμανούς βουλευτές.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΗΧ) είναι έτοιμος και περιμένει το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,25 δισ. ευρώ με σκοπό να πετύχει απόδοση κοντά στο 2%.

Εάν το πετύχει αυτόματα θα τοποθετήσει το βιβλίο προσφορών για το τριετές ομόλογο κοντά στο 3,5%.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια δεύτερη έξοδο στις αγορές σε σχετικά σύντομο διάστημα παρά το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκε για την υλοποίηση των έξι προαπαιτουμένων από το Eurogroup, καθώς τα ταμειακά αποθέματα αρχίζουν να χτυπούν «κόκκινο», ενώ θα πρέπει να βρουν και τα χρήματα για να καλυφθούν και τα αναδρομικά επαγγελματικών κλάδων που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ όπως οι δικαστικοί και οι ένστολοι.

«Είμαστε τσίμα-τσίμα ως το τέλος Αυγούστου. Δηλαδή με τη δόση που έχει εκταμιευθεί του ενός δισ. ευρώ μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και κάποια ομόλογα που λήγουν τον Αύγουστο. Μετά βλέπουμε» φέρεται να δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στον Βηματοδότη.

Η έκδοση θα ακολουθήσει αυτή του Απριλίου από όπου η Ελλάδα άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ μέσω πενταετούς ομολόγου και ήταν η πρώτη ισχυρή ένδειξη πως η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης από τη μακροχρόνια κρίση χρέους.

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών