Λευκός καπνός για την εκταμίευση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Λευκός καπνός για την εκταμίευση

13:08 | 21/10/16
leykos-kapnos-gia-thn-ektamieysh

Ο υπουργός Οικονομικών, παρουσίασε με τεκμηριωμένα στοιχεία την εξέλιξη των πληρωμών από την δόση των 1,8 δις ευρώ που δόθηκε τον Ιούνιο - Επόμενη συνάντηση την Κυριακή, παρουσία πλέον και της κας Βελκουλέσκου

Λευκός καπνός για την εκταμίευση της δόσης 1,7 δις ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών φαίνεται που ανέβαλε το Eurogroup του Λουξεμβούργου βγήκε από την σημερινή πρώτη συνάντηση που είχε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Στην συνάντηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο υπουργός παρουσίασε με τεκμηριωμένα στοιχεία την εξέλιξη των πληρωμών από την δόση των 1,8 δις ευρώ που δόθηκε τον Ιούνιο . Με τα στοιχεία αυτά αποδεικνύεται ότι μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου είχε καταβληθεί σε ιδιώτες 1,85 δις ευρώ ποσό που υπερβαίνει την δόση. Με το αποτέλεσμα αυτό η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης μπορεί να δώσει την Δευτέρα 24 του μήνα το πράσινο φως για την εκταμίευση και του μέρους της δόσης που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έτσι μπορεί η Ελλάδα να ελπίζει στην καταβολή του συνόλου της δόσης των 2,8 δις ευρώ που συνδέονταν με τα γνωστά 15 προαπαιτούμενα.

Στο θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων αποφασίστηκε το εποπτικό συμβούλιο θα ορίσει σύμβουλο από την αγορά που θα κάνει διεθνή προκήρυξη από την οποία θα προκύψει μία λίστα τελικών υποψηφίων για την στελέχωση του υπερταμείου, ανέφερε για το θέμα κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε ότι η στελέχωση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, όπως αποφασίστηκε και στο Eurogroup, ενώ ανέφερε ότι συζητήθηκε και το θέμα εσωτερικού κανονισμού και καταστατικού.

Επόμενη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστεί για την Κυριακή με αρχή τα κόκκινα δάνεια αλλά και το εργασιακό, εκτός απροόπτου, παρουσία πλέον και της κας Βελκουλέσκου. Αύριο ο ΥΠΟΙΚ θα μιλήσει σε φόρουμ στην πόλη Μπρίζ του Βελγίου.

Επί του περιεχομένου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί επιμένουν η διαπραγμάτευση να πραγματοποιηθεί σε 3 διαδοχικά στάδια. Με βάση τον σχεδιασμό των δανειστών το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την νέα "λίστα" με τα ορόσημα / προαπαιτούμενα της αξιολόγησης που από σήμερα τίθενται στο τραπέζι, έπεται αυτό των πλεονασμάτων που θα ισχύουν μετά το 2018 (σ.σ. αρνήθηκε σήμερα στέλεχος του ΥΠΟΙΚ να απαντήσει για το πότε θα ανοίξει αυτό το θέμα) και... ακολουθεί χρονικά το θέμα του χρέους. Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της δια στόματος του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας παράλληλες αποφάσεις για την αξιολόγηση και για το χρέος.

Οι συναντήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται αυτήν την ώρα με την συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό παιδείας κ. Νίκο Φίλη και στην συνέχεια τον υπουργό δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο.

Τάσος Δασόπουλος - News247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών