''Νότα'' αισιοδοξίας μετά το Μαξίμου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

''Νότα'' αισιοδοξίας μετά το Μαξίμου

18:29 | 4/7/13
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα στο μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξερχόμενοι του μεγάρου έδωσαν στίγμα αισιοδοξίας για πολιτική απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν εάν η δόση των 8,1 δισ. ευρώ θα δοθεί ολόκληρη ή σε δόσεις...

"Υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα. Βέβαια θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και απόψε και αύριο και μεθαύριο και την Κυριακή ενδεχομένως. Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα", δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως σε κάθε περίπτωση όλα θα είναι έτοιμα τη Δευτέρα και τόνισε χαρακτηριστικά: "Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια συμφωνία και στα θέματα του Δημοσίου.

Έχουμε κάνει καλή πρόοδο, είναι μια δύσκολη συζήτηση και θα τη συζητήσουμε και αύριο και μεθαύριο αν χρειαστεί θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα σε κάθε περίπτωση. Αυτό το οποίο μπορώ να πω κατηγορηματικά και δεν θα πω τίποτα άλλο είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης του αριθμού των απολύσεων πέραν των 15.000 για τους οποίους έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση".

Νωρίτερα, η τρόικα είχε την τρίτη της συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς ωστόσο να υπάρξει τελική συμφωνία για την χρονική παράταση στο θέμα της κινητικότητας.

Λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης στο Μαξίμου, τα κυβερνητικά μηνύματα έκαναν λόγο για τρεις κεντρικές επιδιώξεις του Αντώνη Σαμαρά στην σύσκεψη αυτή.

Πρώτον, να επιμείνει στο ότι δεν υπάρχει περιθώριο παράτασης για την επίτευξη συμφωνίας και ότι αυτή πρέπει να έχει επέλθει μέχρι την Κυριακή ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας καθώς εκτιμάται ότι πρέπει να εκταμιευτεί στο σύνολό της η δόση και να μην δημιουργηθεί η αίσθηση του "κενού" ή της αστάθειας, ακόμα και αν θεωρηθεί ότι για τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει την χρηματοδότησή της.

Κατά δεύτερο λόγο, ο πρωθυπουργός θα σταθεί στην ανάγκη να μην ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μείωσης μισθών, συντάξεων ή αύξησης των φορολογικών βαρών και ότι η προσαρμογή θα πρέπει να επέλθει με μείωση των δαπανών.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι θα ζητήσει χρόνο για το θέμα της κινητικότητας με βάση τα νέα δεδομένα που θα παρουσιαστούν, δίνοντας μάλιστα και την προσωπική του εγγύηση ότι τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν. Η κυβέρνηση επιδιώκει την παράταση του μέτρου της κινητικότητας μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς να αλλάζουν οι στόχοι.

Από την μεριά της, η τρόικα φαίνεται να επιμένει να της δοθούν ονοματεπώνυμα μέχρι τον Ιούλιο ενώ τάσσεται υπέρ της αύξησης του αριθμού των απολύσεων, κάτι που αποκλείει κατηγορηματικά η κυβέρνηση η οποία στέκεται στον στόχο των 4.000 απολύσεων για το 2013 και των 11.000 για το 2014.

Σε αυτό το σημείο, η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι θα μπορούσαν αυτές οι απολύσεις να γίνουν νωρίτερα.

Στις 20:30 είναι προγραμματισμένη η συνάντησή τους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ αύριο το πρωί στις 09:00 θα γίνει η νέα συνάντηση της τρόικα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια ώρα μετά θα προσέλθει σε αυτήν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών