Υπό «προληπτική» κράτηση ο Μόρσι (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Υπό «προληπτική» κράτηση ο Μόρσι (video)

12:01 | 4/7/13
«Υπό προληπτική κράτηση» έθεσε ο αιγυπτιακός στρατός τον μέχρι χθες πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μετά την ανακοίνωση της καθαίρεσής του και την αναστολή του Συντάγματος...

Παράλληλα ανακοίνωσε το σχέδιο του «οδικού χάρτη» για την πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με το οποίο θα προκηρυχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές μετά από σύντομη μεταβατική περίοδο. Μεταβατικός πρόεδρος ορίστηκε ο Αντλί Μανσούρ, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά τα ηνία κρατά ουσιαστικά ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Για «στρατιωτικό πραξικόπημα» έκανε λόγο η Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην οποία ανήκει ο Μόρσι.

Για «λαϊκή επανάσταση» μιλά η αντιπολίτευση. Πανηγυρισμοί το βράδυ στην πλατεία Ταχρίρ. Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις.

Υπό κράτηση τελεί ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως επιβεβαίωσε ο αιγυπτιακός στρατός. Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε ανακοινώσει νωρίτερα εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων. Όπως διευκρίνισε ο στρατιωτικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο ανατραπείς πρόεδρος κρατείται προληπτικά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι σε βάρος του Μόρσι ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη.

Σε μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού, ο Μόρσι εμφανίζεται να λέει ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου». «Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», τονίζει ο έκπτωτος πρόεδρος στο κακής ποιότητας βίντεο και καλεί το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητα».

Η απομάκρυνση Μόρσι δεν ήταν στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά μια πραγματική λαϊκή επανάσταση, αντέτεινε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αμπού αλ-Γκαρ.

«Δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, ήταν μια λαϊκή επανάσταση στην οποία βοήθησε ο στρατός. Δεν θέλουμε και δεν θα αποδεχτούμε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Ο ρόλος του στρατού και της αστυνομίας πρόσκειται στη διατήρηση της ασφάλειας στο εσωτερικό και τα σύνορα της χώρας. Η πολιτική διαδρομή θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αστικές δυνάμεις» τόνισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το AlJazeera τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ των υποστηρικτών του Αιγυπτίου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας.

Επικαλούμενο δημοσιεύματα της αιγυπτιακής εφημερίδας, Αλ-Αχράμ, το Reuters μετέδωσε πως έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 300 στελέχη της Αδελφότητας. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ΜΕΝΑ, ανέφερε ότι οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τη σύλληψη «μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι κατηγορούνται για υποκίνηση βίας και διατάραξη της ειρήνης και της γενικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα οι αιγυπτιακές αρχές προέβησαν επίσης στο κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ Τζαζίρα. Συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι, εκ των οποίων τέσσερις αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.


Ο «οδικός χάρτης»

Σε διάγγελμά του προς τον λαό το βράδυ της Τετάρτης, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου ανακοίνωσε το σχέδιο του «οδικού χάρτη» για την πολιτική μετάβαση που συμφωνήθηκε με τους θρησκευτικούς ηγέτες και με την αντιπολίτευση και εγγυήθηκε για την ομαλότητα κατά την μεταβατική αυτή περίοδο.



Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, θα προκηρυχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές μετά από μια σύντομη μεταβατική περίοδο. Η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται προσωρινά και την εξουσία αναλαμβάνει για την ώρα ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου.


To προφίλ του στρατηγού Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι (Euronews)

O στρατηγός Αμντελ Φατάχ αλ Σίσι, προσωπική επιλογή του προέδρου Μόρσι, διετέλεσε υπουργός Άμυνας από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Ο 58χρονος αλ Σίσι που εκπαιδεύτηκε σε στρατιωτικές σχολές της Βρετανίας και των ΗΠΑ, θεωρείται πνευματικό τέκνο του προέδρου Τζεμάλ Αμπντέλ Νασέρ.



Ο αλ Σίσι είναι κατά 22 χρόνια νεότερος από τον προκάτοχο του, Διοικητή των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Μάρσαλ Χουσείν Ταντάουι, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, δύο μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μοχάμεντ Μόρσι. Οι δικτατορικές πρακτικές που ακολουθούσε το στρατιωτικό καθεστώς Ταντάουι, είχαν προκαλέσει επανειλημμένα την έντονη δυσφορία του λαού.

Η σχέση του Μόρσι πάντως, με τον στρατό, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία σχέση αμοιβαιότητας. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι, σε μία μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, ο Μόρσι τάχθηκε υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία, ακολουθώντας τις εκκλήσεις των σουνιτών για ιερό πόλεμο. Ο αλ Σίσι εξέπληξε την 1η Ιουλίου την διεθνή κοινή γνώμη, όταν εξέδωσε τελεσίγραφο στον Μόρσι. Είπε χαρακτηριστικά ότι «ο στρατός δεν θα επιτρέψει να βυθιστεί η χώρα σε ένα μαύρο τούνελ διχασμού, εμφύλιου πολέμου και κατάρρευσης των κοινωνικών δομών. Επανέλαβε μάλιστα, ότι ο στρατός θα διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία της χώρας».


Οι πρώτες διεθνής αντιδράσεις

Η Ουάσινγκτον καλεί τον αιγυπτιακό στρατό να «επιστρέψει άμεσα την εξουσία σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» ενώ ο ΟΗΕ ζητά «ενίσχυση των πολιτικών κανόνων στη βάση των δημοκρατικών αρχών». Η λέξη πραξικόπημα απουσιάζει από τις πρώτες δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και του Μπαν Kι-Μουν.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει πως «οι ΗΠΑ παρακολουθούν την πολύ ρευστή κατάσταση στην Αίγυπτο». «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από την απόφαση των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων να απομακρύνουν τον πρόεδρο Μόρσι και να αναστείλουν το Σύνταγμα και καλώ τώρα τον αιγυπτιακό στρατό να κινηθεί γρήγορα και υπεύθυνα ώστε να επιστρέψει πλήρως την εξουσία σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν».

Αυτό, συνέχισε ο Ομπάμα, «πρέπει να γίνει με μία περιεκτική και διαφανή διαδικασία», καλώντας επίσης τον στρατό «να αποφύγει αυθαίρετες συλλήψεις του προέδρου Μόρσι και των υποστηρικτών του». Ενώπιον των «εξελίξεων», συνέχισε στη δήλωσή του ο αμερικανός πρόεδρος, «έχω ήδη δώσει εντολή να εξεταστούν οι συνέπειες βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας στην βοήθειά μας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου».

Από την πλευρά του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Kι-Μουν, έκανε έκκληση προς την Αίγυπτο για αυτοσυγκράτηση, καθώς και τη διατήρηση των δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. «Πολλοί Αιγύπτιοι έχουν εκφράσει, μέσω των διαδηλώσεων, την απογοήτευση και τις εύλογες ανησυχίες τους», είπε ο Μπαν σε δήλωσή του, χωρίς ωστόσο να καταδικάζει την αποπομπή του Μόρσι από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. «Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική παρέμβαση σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι ανησυχητική» υποστήριξε «Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν οι πολιτικοί κανόνες, σύμφωνα με τις αρχές τις δημοκρατίας».


Άσαντ: Ήττα του πολιτικού ισλάμ οι εξελίξεις στην Αίγυπτο

«Ήττα του πολιτικού Ισλάμ» χαρακτήρισε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. «Όποιος παίρνει τη θρησκεία και τη χρησιμοποιεί στην πολιτική ή τάσσεται υπέρ της μιας (θρησκευτικής) ομάδας σε βάρος της άλλης θα πέσει, οπουδήποτε στον κόσμο», φέρεται να είπε ο Άσαντ στην κρατική εφημερίδα αλ Θάουρα. «Η περίληψη αυτού που συμβαίνει στην Αίγυπτο είναι η πτώση αυτού που αποκαλείται πολιτικό Ισλάμ» πρόσθεσε.

Σε ένδειξη εμφανούς ικανοποίησης για την πτώση ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Άσαντ, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά ανταποκρίσεις και εικόνες από τις τεράστιες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία.


Δείτε ζωντανά από την πλατεία Ταχρίρ:



Πηγή: tvxs.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών