Toυρκία: Ασύλληπτη τραγωδία 2 χλμ. κάτω από τη γη - δεκάδες οι νεκροί (videos) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Toυρκία: Ασύλληπτη τραγωδία 2 χλμ. κάτω από τη γη - δεκάδες οι νεκροί (videos)

01:28 | 14/5/14
Ασύλληπτη τραγωδία στην Τουρκία όπου την Τρίτη το μεσημέρι κατέρρευσε στοά ανθρακωρυχείου έπειτα από έκρηξη στη δυτική τουρκική επαρχία Μανίσα...

Η Τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) επιβεβαίωσε το θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρακωρύχων, ενώ ο δήμαρχος της επαρχίας Μανίσα Τσενγκίζ Εργκούν ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών ανθρακωρύχων στους 157, και 75 τραυματίες.

Η στοά κατέρρευσε έπειτα από μια έκρηξη η οποία προκλήθηκε από βλάβη σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή.



Οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται περίπου δυο χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος και τέσσερα χιλιόμετρα από την έξοδο του ορυχείο, το οποίο κατέρρευσε έπειτα από έκρηξη.

Όσον αφορά τον αριθμό των εγκλωβισμένων οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 200 ανθρώπους. Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς των εργατών, οι οποίοι αγωνιούν για την τύχη των ανθρώπων τους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «προσεκτικά τις εξελίξεις», ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης των παγιδευμένων ανθρακωρύχων. «Ελπίζουμε να έχουμε πιο ξεκάθαρες πληροφορίες τις επόμενες ώρες», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Αλβανία, ανακοινώνοντας ότι θα μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας, ενώ το ίδιο ανακοίνωσε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Kιλιντσάρογλου.



Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για τη σωτηρία των εγκλωβισμένων, προσπαθώντας να διοχετεύσουν αέρα στο ορυχείο.

Ο ειδικός σε θέματα ορυχείων Βεντάτ Ντινταρί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο βασικός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανθρακωρύχοι είναι η έλλειψη οξυγόνου. «Αν έχουν πάθει βλάβη οι αεραγωγοί, οι ανθρακωρύχοι μπορεί να πεθάνουν μέσα σε διάστημα μίας ώρας», είπε.
Οι εκρήξεις στα ορυχεία είναι συχνό φαινόμενο στην Τουρκία, κυρίως στα ιδιωτικά στα οποία συχνά δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι περίπου 6.500 εργαζομένοι απασχολούνται στο ιδιωτικό ορυχείο, που είναι το μεγαλύτερο της Μανίσα.

Στην Τουρκία οι απώλειες ζωών σε ιδιωτικά ορυχεία είναι συχνή υπόθεση, με τα συνδικάτα να επικρίνουν την κυβέρνηση για την αποτυχία της να εποπτεύσει αποτελεσματικά τις εξορυκτικές δραστηριότητες, ιδίως όσον αφορά τις επιχειρήσεις υπεργολαβίας που κατηγορούνται ότι απασχολούν εργαζόμενους με μικρή εκπαίδευση και χωρίς αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Όταν 30 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στη βορειοδυτική επαρχία Ζονγκουλντάκ στις 17 Μαΐου του 2010, ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ομέρ Ντιντσέρ προκάλεσε την κατακραυγή της κοινής γνώμης λέγοντας ότι όσοι σκοτώθηκαν είχαν πεθάνει “όμορφα”! “Στους πρώτους 19 ανθρακωρύχους, δεν υπήρχαν σημάδια από εγκαύματα - έχασαν τη ζωή τους όμορφα” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό δίκτυο μετά την τραγωδία...





Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών