10:18 | 21/10/16
Λύση για το χρέος "ψάχνει" η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την παρουσία του Μπάρακ Ομπάμα σε Βερολίνο και Αθήνα
Το βλέμμα είναι στραμμένο στις σημερινές συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.Στις 10 το πρωί αναμένεται να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο και πέρα από την πορεία της οικονομίας, την αξιολόγηση και το προσφυγικό το τετ α τετ δεν αποκλείεται να απασχολήσει και ο πρόσφατος θόρυβος που προκλήθηκε από το βιβλίο των δυο δημοσιογράφων σχετικά με τις αναφορές στον Πούτιν, τον Αλέξη Τσίπρα και την δραχμή. Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα, υπενθυμίζεται πως έχουν διαψευστεί τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη του οποίου το όνομα, επίσης ενεπλάκη.
Είναι σαφές πως από τον πρόεδρο της Κομισιόν η ελληνική πλευρά περιμένει μια ακόμα δήλωση στήριξης, αυτή τη φορά για το ζήτημα του χρέους, που και από την μέχρι τώρα παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες αναδεικνύεται ως κομβικό ζήτημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στις 10.30 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να "βολιδοσκοπήσει" την κατάσταση σε σχέση με τις προθέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου. Οι προσωπικές αναφορές στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρέπει να θεωρούνται δεδομένες από τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς στην αποστολή βλέπουν πως για ακόμα μια φορά σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έρχεται να "δυναμιτίσει" το κλίμα.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει ειδική αναφορά στη συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στο δίκτυο FRANCE 24.
Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός έρχεται στις Βρυξέλλες και ξεκινά μια σειρά επαφών με επίκεντρο το χρέος ζητώντας μια βιώσιμη λύση μέχρι το τέλος του έτους και προβάλλοντας τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στην ελληνική οικονομία.
Στο "οπλοστάσιο" του ο Αλέξης Τσίπρας έχει τις θετικές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων για την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος του χρέους, αλλά και τη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαίου. "Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να συμφωνεί και να τονίζει πως "πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε μια στρατηγική που να ρυθμίζει το θέμα του χρέους έως το τέλος του 2016".
Το ευρωκοινοβούλιο και το χρέος
Πολύς λόγος έγινε αργά χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες για το αν τελικά το ευρωκοινοβούλιο θα αναλάβει ή όχι πρωτοβουλίες στο ζήτημα του χρέους. Κυβερνητικές πήγες μεταφέροντας το κλίμα που υπήρχε στη συνάντηση των δυο ανδρών, αλλά και στις εργασίες της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εξηγούσαν πως πιθανότατα να υπάρξουν κάποιες κινήσεις το επόμενο διάστημα. Ξεκαθαρίζοντας στη συνέχεια πως αναφέρονταν στον γενικό θετικό ρόλο που παίζει το ΕΚ στην ελληνική υπόθεση μέσω των μελών του."Θόρυβος" προκλήθηκε όταν ο Μάρτιν Σουλτς ερωτώμενος επ' αυτού έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη τονίζοντας ότι "άκουσα και εγώ αυτή την φήμη, αλλά ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν μπορώ να απαντήσω αυτή την ερώτηση. Με εξέπληξαν οι φήμες ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία. Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα για το ελληνικό χρέος και για τις συζητήσεις που έχει η κυβέρνηση στην Αθήνα με τον ESM, IMF, EC και την ΕCB και νομίζω πως η πηγή της φήμης βρίσκεται στo πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στην ατζέντα της οποίας θα υπάρξει συζήτηση τις επόμενες ημέρες και είναι φυσικό αυτό. Αυτό, όμως δεν αποτελεί μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".
Το θέμα, πάντως θεωρείται λήξαν μετά και τη παρέμβαση του εκπροσώπου του κ.Σουλτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος δήλωσε ότι πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη διατύπωση της ερώτησης αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει δράση στην ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. "Ο πρόεδρος Σουλτς δεν εξεπλάγη με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν διαφωνεί με αυτήν. Ο πρόεδρος Σουλτς πρόσθεσε ότι αν είναι να γίνει συζήτηση (για το θέμα του χρέους), θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που είναι η αρμόδια επιτροπή του ΕΚ", συμπλήρωσε ο εκπροσωπός του.
Η Ρωσία στο επίκεντρο
Η συζήτηση για την στρατηγική σχέση με την Ρωσία, εστιάστηκε περισσότερο στο ζήτημα της Συρίας. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να άσκησε κριτική στην Ρωσία, ειδικά για το ζήτημα των βομβαρδισμών αμάχων στο Χαλέπι.Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη αναφορά, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, που παραπέμπει σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, είναι πιθανόν να θέσει σε απειλή την εκεχειρία την οποία έχει δεχτεί ήδη ο Πούτιν, αντί να την ενισχύσει.
Κατά την διάρκεια της μακράς συζήτησης, την θέση αυτή, υποστήριξε ενεργά και η Ιταλία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η στάση αυτή της Ελλάδας και της Ιταλίας, είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις.
Αντώνης Αντζολέτος - News247
Σχετικές ετικέτες:ελληνικό χρέοςκυβέρνησηΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων